Project X [2012]

Auzind titlul, inainte sa vizionez trailerul, m-am gandit la supereroi. Fara gluma, dar ce va poate inspira un titlu precum „Proiectul X”? O adunatura de oameni cu puteri (presupus) supranaturale, imbracati in iegari, chilotii fiind trasi peste pantaloni, care ajuta bunicutele sa traverseze strada si care salveaza pisicile din copaci. Dupa vizionarea trailerului, mintea mi-a zburat la chefurile trase de mine in compania amicilor la fel de tacaniti si consumatori, si am ramas putin, recunosc, cu gura cascata. Sa organizezi o petrecere de asemenea proportii, fara sa ti se intample nimic? Dar problema nu sta chiar asa.

Inspirat din celebrul caz al lui Corey Worthington Delaney, care la varsta de 16 ani a organizat cea mai mare petrecre, numarand 500 de invitati, ce s-au dat in stamba prin tot cartierul,  „Project X” ademeneste privitorul prin amploarea faptelor prezentate, exagerandu-le, bineinteles, pentru a da bine ochiului. Insa aceasta petrecere este una la care vrei sa ramai pana la capat sau vei fi primul care pleaca?

Thomas este adolescentul tipic american, care nu exceleaza in nimic, surprinzand, poate, prin naivititea si calmul sau. Nu straluceste la scoala, nu se invarte in cercuri selecte si nu a castigat Mister Popularitate niciodata in viata sa. Insa acest lucru este pe cale sa se schimbe, fiind ziua sa de nastere, ocazie care ii ofera prilejul perfect pentru a iesi din anonimat. Dar, bineinteles, conform modelului american ce ne-a fost servit atatia ani in filme (American Pie fiind primul titlu care imi sare in minte), Thomas este de asemenea un fatalau clasic, un om care prefera sa asculte in continuare de sfaturile parintilor, dar in acelasi timp de sfaturile prietenilor. Dar are noroc cu amicii lui, Costa, JB (un supraponderal cu sperante mari; cum ne-a invatat orice film american, fiecare grup de adolescenti trebuie sa aiba si o asemenea persoana in componenta lui) si Dax (cel care filmeaza totul, o sa va explic imediat). Costa imi aduce aminte de prietenul acela de liceu foarte enervant, cu glume nesarate, dar care, surprinzator, imprastia cel mai repede zvonurile prin liceu. Asa se face ca,  ajutat de Costa, petrecerea lui Thomas pentru ziua lui atinge proportii epice , stirea fiind propagata prin tot liceul si prin internet. Astfel, saracul Thomas se vede nevoit sa aibe pe cap cca 200 si ceva de invitati, care mai de care mai galagiosi, beti sau pusi pe sotii. Bineinteles, conform exagerarilor americane, petrecerea atinge proportii epice, fiind presarate de evenimente care mai de care mai absurde, debordand de injuraturi si glumite sexuale, dar si de o energie nemaivazuta a participantilor.

Aceasta este povestea filmului, rezumata in mare parte. Sub bagheta lui Todd Philips ( responsabil pentru seria „Hangover” (Marea Mahmureala) ), „Project X’ se doreste a fi prezentarea, pe film, a celei mai mari petreceri organizate din toate timpurile. Realizat in stil documentar, filmat la persoana I (tehinca folosita si in „Cloverfield”), filmul doreste sa ne arunce, practic, in mijlocul evenimentelor, vrand sa ne faca sa simtim nebunia, euforia si distractia unei petreceri. La o asemenea amploare, imaginatia zburda liber pe caile ei, putand sa ne asteptam la orice, insa asta este problema: nu lasa prea mult loc liber acesteia.

Sa fim intelesi de la bun inceput: pentru un film care se vrea un mini-documentar al adolescentilor, prezinta faptele mult prea previzibil, ori un documentar nu are rolul de a te surprinde prin prezentarea sa? Este ca si cum l-ai lua pe regretatul Steve Irwin si l-ai pune sa-ti povesteasca despre tehnica de murare a castraveciorilor. Desigur, la o asemenea amploare, te-ai astepta la betii, droguri, batai, multe capete sparte si cate si mai cate. Insa „Project  X” nu reuseste sa surprinda la acest capitol, fiind mai degraba o insiruire de evenimente bine schematizate, care nu lasa mult spatiu si pentru imaginatia de mai sus.

Hai sa nu privim lucrurile din acest unghi si sa ne aducem aminte ca omul care a lucrat la el este responsabil si pentru „Hangover”. Daca ati vizionat seria, stiti la ce sa va asteptati: intamplari absurde si/sau exagerate, dialog din cale afara de porcos sau scene care vor sa para spontane, insa palesc in momentul in care emotia silabelor rostite (replicilor) lipseste. Din fericire, din punct de vedere al dialogului si al emotiilor pe care replicile le transmit, filmul de fata se descurca ceva mai bine decat seria amintita mai sus. Naturaletea actorilor este un plus, dandu-ti impresia ca ei chiar au fost de-a dreptul beti in momentul filmarii. In privinta intamplarilor absurde/exagerate, amintesc momentul din film cu piticul bagat in cuptor, scena care mi-a provocat o foame groaznica, gandul zburandu-mi la o caprioara cu garnitura de portocale si mirodenii. De asemenea, ca in orice comedie cu adolescenti, avem nuri de toate formele si marimile.

Cum ar trebui judecat acest film, insa? O incercare de a prezenta un fapt real, exagerandu-l pe alocuri sau o tentativa de American Pie dusa la extrem? Opinia mea este urmatoarea: daca doriti sa vedeti trei adolescenti care spera sa intretina relatii sexuale in timpul unei petreceri (laitmotif prezent in toate filmele cu adolescenti), in timpul unei debandade duse la extrem prin tot cartierul, ce aminteste de ultima experienta personala in timpul unei petreceri, acesta este filmul perfect. Nu vrea sa impresioneze, decat prin amploarea faptelor prezentate si a absurditatii generate in urma acesteia si nu doreste sa se ia in serios. Dialog licentios, situatii duse la extrem, acesta este filmul vostru de weekend. Insa daca doriti sa vedeti adolescenti cu un strop de maturitate, va recomand sa ramaneti la seria „American Pie”.

Nota: 6/10

Titlu: Project X

Anul aparitiei: 2012

Gen: Comedie

Regizor:  Nima Nourizadeh

Actori principali: Thomas Mann, Oliver Cooper, Jonathan Daniel Brown

Durata: 88 minute

Link: IMDB  CineMagia

Un gând despre „Project X [2012]

  1. […] Astin, cunoscut din Pitch Perfect, cat si din Wreck-It Ralph) si Miller (Miles Teller, cunoscut din Project X), cu pretextul de a bea o bere. Fiind oltean si om trecut prin viata (sau cel putin, asa prefer sa […]

Lasă un comentariu